top of page
Yazarın fotoğrafıankaradiksiyon.com

Karantina Günleri İçin Diksiyon Egzersizleri

Yaşadığımız karantina sürecinde, kendimize yeni değerler katabilmemiz mümkün! Her ne kadar yaşadığımız ekonomik ve psikolojik durumun zorlukları olsa da... Bu zamanları fırsat görerek, gelişimimize katkı sağlamanın yolları da var.


Hepimiz, belirli sağlık sebeplerinden dolayı başta ağız yolu ile enfeksiyona karşı dışarıda - ve bazen içeride- tedbirler alıyoruz. Peki, maskemizi çıkardığımızda ne yapacağız?


Diksiyon tekniklerinden bir kaç temel egzersiz, size bu konuda yardımcı olacak ve konuşmanıza katkı sağlayacaktır.



Her şeyden önce, çalışma gerçekleştirilecek alanın iyice havalandırılması ve bu havalandırma süreci tamamlanana kadar odaya olası riski taşıyan başka bir kişinin girmemesine özen göstermelisiniz. Yapacağınız çalışmalar, aynı zamanda soluk vermenizi ve almanızı gerektiren egzersizler olacağından, bu konuda hassas davranmanızı rica ediyoruz.


İlk çalışmamızı yapmadan önce, işaret ve orta parmağınızı birleştirerek kulak memenizin üç santim altına denk gelen çene kaslarınıza masaj yapmanızı öneririz. Hangi nokta olduğunu merak ediyorsanız, dişlerinizi hafif sıkıp açtığınızda, şişip indiğini hissedeceğiniz oval bölümden bahsediyoruz.


Masajınızı tamamladıysanız, başlayabiliriz.


Başlangıçta, özellikle dilin damağa değmesi ile oluşan harflerin net telaffuzunu destekleyecek. Bu Diksiyon Çalışması sayesinde, başta "A" harfi olmak üzere pek çok harfi (ağzımızı açarak) mevcuttan daha rahat söyleyeceğiz. Üstelik, bu çalışmanın farkında olmasanız bile "L" harfinin doğru çıkmasına da katkısı olacak.


Hepimiz, dönem dönem diş sağlığımız için kontrole gideriz. Orada hekiminizin işlemlerini rahatlıkla gerçekleştirmesi için ağzınızı nasıl açıyorsanız, aynı oranda ağzımızı açmalıyız. Bu çalışmayı yaparken, çene kaslarınızda biraz "tıkırtı" duyabilirsiniz :) Ağrı, acıya dönüştüğünde çalışmanızı durdurunuz.






Ağzınızı ne kadar açmanız gerektiği konusunda bir örnek paylaşmak istedik.






Diksiyon çalışmalarında sıklıkla denk geldiğimiz "L" ünsüzünün telaffuz hatası veya eksikliğini bu çalışma sonrası dilinizi damağa değdirerek Lamba, Latif, Lacivert, Lokma, Lazım, Lastik kelimeleri tekrarlamak suretiyle aşabilirsiniz. Ama önce ağzınızı açtığınıza emin olmalısınız. Yazdığımız kelimelerin her bir harfinin üzerinde şapka varmış gibi ince telaffuz edilmesi gerektiğini unutmayın.


Türkçe, genel yapı itibariyle "önde konuşulan" bir dildir. Şimdi, ön harfleri güçlü ve doğru çıkarmanıza destek olabilecek iki teknik paylaşalım.


İlk hecemiz "Mı"! Bunda da abartılı şekilde boyun kaslarınız gerilene kadar yanaklarınızı yana çekmeniz gerekiyor. S gibi harflerin telaffuzunda çok işinize yarayacak bir egzersizdir. Diksiyon Tekniklerinde ve birebir eğitimlerde sıklıkla çalışılan bu teknik ile harfi daha rahat söyleyebilirsiniz.


"Önde oluşan harflerde" cümlesini de daha doğru söylemenize yardımcı olalım. Malum, "ö" aynı kardeşi "o" da olduğu gibi önde oluşan bir harfimiz. İkisi arasında bir dil hareketi farkı vardır ve sesli şekilde bir boşluk bırakarak bu iki harfi sırasıyla tekrar ettiğinizde, siz de fark edebilirsiniz.



Dudaklarınızı, sevimli dostumuzun yaptığı gibi mümkün olduğunca öne doğru uzatarak "mu" ve "mü" diyerek, kaslarınızı yukarıda belirttiğimiz harfler için geliştirebilirsiniz.


Yanaklarınızda gerginliği hissetmeniz önemli!




Belirli bir süre bahsettiğimiz Diksiyon Egzersizlerini yaparak, kitap okumanız artık sesli ve çok daha anlaşılır olacaktır.


İşi biraz daha ilerletmek isteyenler için: İlk egzersizde olduğu gibi ağzınızı açarak, bir kalemi yatay biçimde mümkün olan en arka noktaya konumlandırıp ağzınızı kapatın. Kalemi, dişlerinizle tutmanız ve kırılmamasına dikkat etmeniz önemli. Yarım sayfalık bir bölümü önce kalem çalışması yapmadan, sonrasında ise kalem çalışması sonrası okuyun. Aradaki farkı görmek için ilk ve son çalışmanın ses kaydını alın. Kalemle okuma yaparken, Diksiyon kurallarına dikkat ederek, her harfi (kalem olsa dahi) net söylemeye özen gösterin.


Farka inanamayacaksınız!



Ses ve nefes tekniklerine de bir başka içeriğimizde değinmemizi isterseniz, yazımızı çevrenizle paylaşabilir; video içeriklerimize www.youtube.com/c/Ankaradiksiyon ve sosyal medya sayfamıza www.instagram.com/ankaradiksiyon adreslerinden ulaşabilirsiniz.


Sağlıklı günler. Ankara Diksiyon


1.612 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page