top of page

İÇERİK

Zen Combo

HAYAL ET

KEŞFET

FARKET

ankara diksiyon-transparan_edited.png
1

TANI(Ş)MA

2

KONUŞMA

3

HAREKET

Her birey, özünde kendi farkındalığını barındırır. Bazen bunu gizler, bazen açıkça ifade etmekten çekinmez. Diksiyon ile ilk tanışma için, kendimizi de tanımamız gerekir.

İlk eylem! Doğanın bize bahşettiği eşsiz iletişim orkestrası... Konuşmak! Bu bölümde (birebir çalışmalar veya grup çalışmaları için geçerlidir) diyaloğun ve yaşamımızdaki yerinin kalitesini irdeliyoruz.

Kişisel gelişim, diksiyon ve site içi dokümantasyon yönlendirmelerinden birine ortak karar verdiğimiz aşama. Bu noktadan sonra dilerseniz bir grup içinde, birebir veya site üzerinden gelişim yolculuğunuza devam edebilirsiniz.

AYRINTILAR:

Diksiyon Nedir?

Vintage Mikrofon
ankara diksiyon-transparan_edited.png

Genel tanım itibariyle Diksiyon, doğru, etkili, güven veren, ikna edici ve kitlelerin samimi olduğunuz konusunda şüphe duymadıkları konuşma şeklidir.

Bu noktada kelimelerin ve harflerin okunuşları kadar, vurgu, tonlama, durak gibi konular etkili olduğu gibi...

Beden dilinizin, söyleminiz ile uyum içerisinde olması zorunludur.

Dilimizde her harfin oluştuğu bir biçim, o biçim ile nefesimizin birlikteliğinden ortaya çıkan bir ahenk vardır. Bu uyumu doğru bir teknik ile bir araya getirdiğimiz, genel yaşantı kalitemizin çizgisini de konuşmamız gibi güzelleştirdiğimizde...

Doğru bir Diksiyon ile konuşmuş oluruz.

Genel İçerik

Genel Kurallar ve Program

İlk hafta programımızda; genel kurallar, konuşma bozuklukları, söylem, anlatı ve hitabet farklılıklarını işlerken... İlk günden, belirli Diksiyon tekniklerini "sesli okuma" yolu ile kazanmaya başlarsınız.

Uygulama ve Ayrıntıları

Devam eden haftalarda; Ankara Diksiyon uzman kadrosu tarafından, grup ihtiyaçlarına özel olarak hazırlanan içerik sayesinde hızlı bir ilerleme gösterirsiniz. Bu süreçte ezberci ve her grup için aynı çalışma anlayışının çok ötesinde; size özel tasarlanmış, butik bir programın kalitesini yaşarsınız.

Mezun Oluyorsunuz

5 Hafta boyunca yoğun bir çalışma temposu yaşadınız ve artık filizden meyve veren bir ağaca doğru ilerliyorsunuz. Kimse taşlamayacak merak etmeyin... 

Diksiyon' da bireysel gelişmeler başlıyor... Artık, iş veya sosyal yaşamınızla ilgili pek çok metni doğru okuyabiliyor; sözcükleri anlam değerlerine göre kullanıyorsunuz. Şimdi sırada...Bireysel Diksiyon Programı ile hitabet ustalığına ulaşmak var.

Duy Sesini!

Diksiyon çalışmalarında en önemli konulardan bir tanesi... kendini duyabilmektir!

Sesini, nasıl konuştuğunu, harfleri ve tonları ne şekilde artiküle ettiğini duymayan kişiler; diğer katılımcılara oranlandığında farklı gelişim gösterir. Bu sebeple ilk olarak, Diksiyon egzersizlerinde, ses yabancılaşmasını çözmek faydalıdır. Şimdi size bu konuda bir kaç bilgi verelim.

İnsan kaydedilmiş kendi sesini dinlerken şaşırır. Hatta o sesin kendisine ait olmadığını bile söyleyebilir. Halbuki, bir başkasının sesini teypten dinlenirken, normal konuşma sesi ile bir fark duyulmaz.

Ses havada gözle görülmeyen dalgalar halinde yayılır. Bu dalgalar kulağımıza girip orta kulağımızdaki kemikleri titreştirdiklerinde, beyne giden sinyaller vasıtasıyla o sesi duymuş oluruz.

İnsanın sesi özeldir. Sizin dışınızdaki herkes sesinizi sizin duyduğunuzdan daha farklı duyar. Nefes, ses tellerimizin titreşimiyle konuşma organımızdan çıkar, havada ilerler ve bize gelen sesi duyarız. Ancak, siz kendi sesinizi iki farklı yoldan işitirsiniz.

Bir taraftan ağzınızdan çıkan ses havada yol alıp, diğer insanlara ulaştığı gibi... Kulağınıza ulaşır. Diğer taraftan da başın içinden, kemiklerden, kaslardan geçerek içeriden kulaklarınıza ulaşır. Beyin bu iki farklı yerden gelen bilgileri birleştirir ve siz kendi sesinizi duyarsınız.

İnsan başı içinde kemikler, kaslar, sinüsler, beyin ve çeşitli salgılar vardır. Bunların kimi sert, kimi yumuşak, kimi de sıvıdır. Her birinin sesi geçiriş özelliği farklıdır. Kafatası içindeki iletişimde, genel olarak sesin düşük frekanslı kısımları kuvvetlenir. Bu nedenle sesiniz; başkasının duyduğundan daha farklı tonda gelir.

Kendi sesinizi daha iyi duymak için; kaydetmekten başka yöntemler de var...

Kulağınızı tam olarak kapatıp, kendi sesinizi bir nebze duyabileceğiniz gibi... en etkili yöntem olan kulak iç kıvrımına parmak uçlarınızı yerleştirdikten sonra avuçlarınızı C şeklinde bükerek konuşmanız, hedeflenen sonucu oluşturur.

Bu sayede; iletişimde olduğunuz kişilerin sizi ne şekilde duyduklarını net bir şekilde algılamış olursunuz.

Diksiyon konuları arasında işlediğimiz; sesi güçlendirmek, konumlandırmak, vurgu, tonlama gibi hususlardan önce sesinizle tanışmalı... yabancılaşmak yerine benimsemeli ve Diksiyon egzersizlerine o şekilde geçmelisiniz. 

Bu sayede, mikrofon karşısında veya kitlelere elektronik araçlarla hitap ederken; sesinizi çok daha doğru kullanabilmenizin yolu açılmış olacaktır.

Cloud Boya
ankara diksiyon-transparan_edited.png
bottom of page