top of page
  • Yazarın fotoğrafıankaradiksiyon.com

Uzaktan Diksiyon Eğitimi Ne Demektir?




Ne kadar uzak, o kadar iyi mi? Yoksa bu uzaklığın bir zararı olabilir mi? Gelin, birlikte "Uzaktan Diksiyon Eğitimi" ne demek? Birlikte bakalım.






Günümüzde pek çok kişinin zamanı yok. Bu zaman öylesine yok ki... Başlayan gelişim çalışmalarının içeriği dahi hızlı ve bir o kadar verimden uzak. Uygulamalı disiplinlerin isminin "Uygulamalı" olmasının aksi yönünde bir hareket, hedef kitlesini de ardına katarak büyüyor. Kitle ve sunulan "Özellikler" geliştikçe... Verim düşüyor.


Diksiyon Eğitiminin diğer eğitimlerden yegane farklarından biri de görsel işitsel çalışma gerekliliği. Bu öylesine bir gereklilik ki; duymayan eğitimci yalnızca genele hitap ederken, duyulmadığının farkında olmayan öğrenci de ancak genel geçer bir bilgi edinebiliyor. Hazır videolarla binlerce kişiye (sanki her biri için uygunmuş gibi) sunulan - Pazarlanan - çalışmalardaki bilgiler, Google vb. arama motorlarında da mevcut olmasına rağmen, kişilerin büyük bir bölümü - "İsim" merakından da olsa gerek - bu eğitimleri tercih edebiliyor.


Peki, Uzaktan Diksiyon Eğitimi konusunda hazır video ile gelişim mümkün mü?


Bu soruya farklı bir açıdan bakalım:



Örneğimizde sizin keman öğrenmek için hazır videolara başvurduğunuzu düşünelim. Bir keman satın aldınız. Daha önce bu konuda hiçbir deneyiminiz yok. Hatta daha da kötüsü... Daha önce size keman çalmak konusunda doğru yanlış bir çok bilgi aktarılmış. Hatta bu konuda yerleşmiş alışkanlıklarınız var.


Tutuş dahil hiçbir konuda duruşunuzdan emin değilsiniz ve bir eğitim almaya karar verdiniz. Doğru notaya, doğru şekilde dokunup dokunmadığınızdan tutun... Kemanın yayını doğru çekip çekmediğinize dair hiçbir fikriniz yok.


Hazır video mu tercih edersiniz? Yoksa bir uzman ile çalışarak durumunuzu öğrenmek ve sonrasında da geliştirmek için çalışmaya mı başlarsınız?


Diksiyon da tam olarak böyledir.


Konuşma alışkanlığınız önünüzdeki ilk engel. İkinci engel ise bu alışkanlıkları değiştirip değiştiremeyeceğinize dair yargılarınız. Önce bu ikisini aşmanız gerekiyor. Türkiye'de pek çok kişi topluluk önünde iletişim kurabilmek için Diksiyon Eğitimi almasına rağmen, yine bir o kadar kişi nedense özel ders ya da uzaktan hazır videolarla Diksiyon Eğitimi almaya karar veriyor. Sizce de bu işte bir tezat yok mu?


Kaldı ki Diksiyon, konuşmakla değil... Duyabilmekle başlıyor. Hem sizin kendi sesinizi duyabilmeniz hem de öğreticinin sizi net şekilde duyabilmesi temel şart.


Bu sebeple Diksiyon konusunda uzaktan eğitim alacaklara tavsiyemiz, canlı bağlantılar ve öğretici ile öğrenenin birbirini net şekilde duyabildiği (hatta görebildiği) içerikler. Aksi halde kemanla ilgili pek çok bilgiye sahip olur, sonrasında "Neden çalamıyorum?" diye şikayet etmeyi sürdürürsünüz.





242 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page