Diksiyon Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- ankaradiksiyon.com
- 27 May
- 2 dakikada okunur

Günümüzde Türkçenin konuşma kurallarını öğrenmek, kendini daha doğru ifade etmek isteyenler için diksiyon eğitimi şart. Bireyin şimdi yaşadığı toplumla yetiştiği toplum köklerinden aldığı konuşma alışkanlıkları "Herkesçe ortak dilde anlaşılmasını sağlamaya" yetmediğinde anlaşılır olmanın zorunluluğu ortaya çıkıyor.
Diksiyon eğitimlerinde nelere dikkat etmelisiniz?
Konuşmaktan çok dinlemeye odaklanın
İyi bir konuşmacı olmak için öncelikle dinleme yetinizi geliştirmelisiniz. Dinlemeyen kişiler, konuşamayan kişilerdir. Bunu unutmamalısınız. Her bir söylemi, her sözcük telaffuzunu özenle takip edin. Çevrenizdeki kişilerin ve medyada ses verenlerin nasıl konuştuklarını, konuşmaları arasındaki farkları tespit edin.
Hafızanız yerine notlarınıza güvenin
Yüzlerce sözcüğün içindeki bir o kadar kuralı aklınızda tutmanız, hafıza oyununda birinci olmaya çalışmak gibidir. Zihniniz yerine notlarınızı kullanın. Yeni öğrendiğiniz kuralları (gerekirse her bir sözcük için) not alın.
Hata yapmaktan çekinmeyin
Diksiyon tekniklerinde kişilerin temel yaklaşımı hata yapmamak üzere. Oysa, hata yapmasanız eğitimde ne işiniz var? Değil mi? Bu nedenle gergin ya da hatalı konuşup konuşmadığını sürekli kontrol eden bir zihin yerine, sakin ve öğrenme odaklı bir zihinle çalışmalara katılın.
Kendinize dinleme ödevleri verin
Şüphe yok ki duyarak öğreniyoruz. Bu nedenle kendini ispat etmiş kişilerin sesli kitaplarını ya da youtube vb. alanlarda erişebileceğiniz kayıtları dinlemeye odaklanın. Kulağınızı eğitmeden dilinizi eğitemeyeceğinizi aklınızdan çıkarmayın.
Disiplinli bir çalışma planı hazırlayarak buna uyum sağlayın
Öğrendiklerinizi her gün en az 15 dakika uygulamadan diksiyon konusunda ilerleme kaydetmeniz neredeyse imkansızdır. Bu nedenle her öğrendiğiniz kuralı ya da söylem tekniğini her gün tekrar ederek alışkanlık haline getirdiğinizden emin olun.
Sosyal çevre etkisini yönetin
"Arkadaşlarımla da mı böyle konuşayım?" Eğer bahsettiğiniz kendini doğru ve etkin ifade etmekse... Neden olmasın? Çevreniz bu ya da benzer bir gelişim çalışmasında olduğunuzu biliyor ve bu konuda sizi eleştiriyorsa... Sanki o çevreyi değiştirmenin ve adımlarınıza değer veren yeni bir çevre edinmenin zamanı gelmiş demektir. Ne dersiniz? Bu nedenle konuşma disiplininizi bu dönem olumsuz yönde etkileyebilecek alanlardan mümkün olduğunca uzak durun.
Konuşmanızın sadece diksiyon eğitimi zamanında değil genel zamanlarınızda da doğru bir teknikle sergilendiğine odaklanın.
Unutmayın, siz bu eğitimi derslikte doğru konuşmak için değil
toplum içinde doğru konuşmak için alıyorsunuz.
Konuşmanızın estetik unsurlarını, asıl orada göstermelisiniz.
Besin kalitenizi sağlayın
Diksiyon eğitiminiz süresince yeme-içme kalitenize özen gösterin. Aşırı sıcak, aşırı soğuk içeceklerden uzak durmaya çalışın. Gazlı içeceklerden uzak durmaya özen gösterin. Konuşma öncesinde boğazınızı kısa öksürüklerle temizleme ihtiyacı duyup duymadığınıza dikkat edin. (Bu genellikle değiştirmeniz gereken bir alışkanlıktır)
Uzak durun
Hazır videolarla eğitimcinin sizde gördüğü gelişim başlıklarına yönelik tekniklerin etkisini düşürebilirsiniz. Bu nedenle eğitim süreciniz boyunca ezbere tekniklerden uzak durarak eğitimcinizin liderliğine güvenin.
Yazımıza özel bir sesli kitap armağan edelim. Bakarsınız birkaç yazım ve okunuş farkını bu sayede öğrenir, pekiştirirsiniz.
Yazımızı yararlı bulduysanız paylaşmayı ve yorumlarınızla desteklemeyi unutmayın.

Konu hakkında daha kapsamlı bilgiye sahip olmak isterseniz, bir diksiyon kitabı edinmeyi unutmayın.
Tüm eğitimlerimize ankaradiksiyon.com adresimizden ulaşabilirsiniz.
Kendinize Türkçenize, algınıza ve zihninize iyi bakın.
Comments