Günümüzün moda etkinlikleri arasında, Kişisel Gelişim Seminerleri yer alıyor. Kişisel Gelişim, isim anlam içeriği itibariyle kişi ile bire bir gerçekleştirilmesi gereken bir çalışma olarak düşünülürken; bu durumun "seminerinin" olması... insanın aklına, "acaba salondaki hangi kişi için gelişim sağlanıyor?" sorusunu da getiriyor. Tek katılım veya bir oturum sonucunda elde edilecek belgelerin üzerinde, genellikle başında "Etkili" tanımı olan cümlelere rastlamak mümkün.
"Etkili Sunum Teknikleri"
"Etkili İletişim Teknikleri"
"Etkili Diksiyon ve Konuşma Teknikleri"
"Etkili Mülakat Teknikleri"
vb.
Başında "Etkili" olmadığı sürece, etkisiz olacağından endişe edilen bu çalışmalar; sonucunda kişilere birden fazla belge veriliyor.
Peki, bu belgelerin pratik hayatta karşılığı var mı?
Yaklaşık dört ile altı saat süren etkinlikler sonunda, kişiler geçici hafıza kapsüllerini verilen pek çok bilgi ile dolduruyor. Uygulama süreleri, eğitim psikolojisi öğrenim araştırma sınırlarının altında olduğundan; gündelik hayata uyarlamaları neredeyse mucize olan başlıklarla ilgili belgeler veriliyor.
Seminer katılımcısı, elde ettiği belgeyi öz geçmişine ekleyerek; mevcut iş bulma potansiyelini artıracağını düşünüyor.
Bu çok düşük bir ihtimal...
İster özel sektör olsun, ister kamu... personel istihdamında gerekli nitelik ve nicelik arama yöntemini siz bu belgeleri almadan önce belirlemiştir. Kurumların işe alım ve mülakat süreçleri, bazen kısa oturum ve bazen de uzun oturum ve test sonuçlarına bağlıdır.
Net bir örnek verelim:
Diksiyon Teknikleri hakkında bir seminere katıldınız.
Size, kelime okunuşlarından hitabete kadar uzanan geniş bir bilgi verildi.
Dört veya altı saat boyunca çalışmaya katıldınız...
Her şey güzel görünüyor!
Psikoloji araştırmalarına göre, bir davranışın yerini başka bir davranışa bırakması en az 21 gün sürerken; bir etkinlik ile Diksiyon konusunda ilerleyebileceğiniz ve çıkışta net ve doğru konuşabileceğinize ne kadar emin olabilirsiniz?
Kalıcı başarı elde edebilmeniz için, öğrenmiş olduğunuz teknikleri; yanınızda bir rehber olmadan bu süre boyunca tekrar etmenizle birlikte; doğru uygulamanız gerekiyor.
Başardığınızı düşünelim...
Görüşme öncesi ön daveti sertifikanız sayesinde mi, yoksa telefonda doğru hitabetiniz, kuralına uygun hazırlanmış bir öz geçmiş veya güzel bir elektronik posta içeriği ile mi elde edersiniz? Galiba... Başlangıçta belgelerinize kimse bakmayacak.
Bilgi Çağı olarak adlandırdığımız dönemde, elbette hangi kaynağa ulaşırsak ulaşalım... sizin için faydalı olacağına eminiz.
Ancak, temeli ve sürekliliği sağlanmamış bir çalışma ile direkt sonuç hedeflerseniz, karşılaşacağınız durum "bak şu kadar eğitime, seminere katıldım; yine de başaramıyorum" hissinden başka bir şey olmaz.
Kendinizi (aslında sadece metot hatası yapıyor olmanıza rağmen) başarısız olarak düşünürsünüz.
Ankara Diksiyon olarak; kursiyerlerimizi ilaç prospektüsü dahi okumalarının faydalı olacağını, neredeyse tüm çalışmalarımızda söylüyoruz. Burada aktarmak istediğimiz şey "seminerlere gitmeyin" değil; "seminer sonuçlarını, iş yaşamınızın anahtarı olarak görmeyin" durumunu net şekilde ifade etmek
Milli Eğitim Bakanlığı Onaylı Diksiyon Sertifikası veren bir kurum olarak; sizlere bu sertifikaların hayatta kapı açmak için anahtar amaç değil, yalnızca bir araç olduğunu belirtmek istedik.
Siz, öz güven dolu ve kendinden emin bir şekilde hareket eder; bilgi ve beceri donanımınızı gerekli seviyeye getirirseniz, sertifika sadece bir işaret olacaktır.
Eğer, kişisel gelişim çalışmalarının mülakat süreçlerinize katkı sağlaması için hareket ediyor ve belge topluyorsanız; Ocak 2019'da yayınlayacağımız Mülakat Teknikleri yazımızı takip etmenizi öneririz.
www.ankaradiksiyon.com
Comments